UVODI SE NOVO PRAVILO ZA ULAZAK U ZEMLJU: Evo šta vas čeka na svim graničnim prelazima!

Slovenija će od ponedjeljka izdavati rješenja o obaveznom karantinu onima koji dolaze iz “crvenih” zona na svim graničnim prelazima s Hrvatskom, potvrdio je u petak ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs.

Riječ je o onim slovenačkim državljanima ili strancima s prebivalištem u Sloveniji koji su boravili u zemljama s “crvene liste”, visokorizičnim zbog epidemije covida-19, poput Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore, a tranzitiraju preko Hrvatske.

Njima su se do sada odredbe o obvezujućem karantinu izdavale samo na 4 prelaza.

Kažu da će sve trajati 5 do 7 minuta

Odredbe o karantinu uručivaće granična policija, nakon što ih automatski, u elektroničkom obliku, izda ministarstvo zdravlja, a postupak će trajati 5 do 7 minuta, kazao je Hojs.

Dodao je da se u vrijeme velikog prometa u dane vikenda na prelazima mogu očekivati i duža čekanja, osobito na glavnim prijelazima kao što su Gruškovje/Macelj i Obrežje/Bregana.

Hojs je potvrdio da Hrvatska i dalje ostaje na tzv. žutoj listi manje sigurnih država, što znači da slovenske turiste koji borave na ljetovanju na Jadranu ne čekaju odredbe o karanteni, ali ih policija ima pravo pitati gdje su bili ako sumnja da su kroz Hrvatsku samo tranzitirali, te da svoj boravak u Hrvatskoj onda moraju dokumentirati.

Zadnja tri dana Slovenija bilježi 19 novih slučajeva zaraze dnevno, a glasnogovornik vlade Jelko Kacin kazao je u petak da su svi novi slučajevi iz već poznatih žarišta, da im je zaraza potvrđena testiranjem dok su se nalazili u izolaciji te da je dobro što je reprodukcijski broj širenja zaraze ispod jedan, što se smatra znakom da je širenje zaraze pod kontrolom.

Leave a Reply