(Ne)očekivana navika koja pokazuje hoće li veza ili brak trajati

Dobre i uspješne veze i brakovi ne događaju se sami od sebe. Na njima treba raditi i truditi se, a i stjecanje nekih navika pomaže da ljubavni odnos potraje.

Dacher Keltner, profesor psihologije na Sveučilištu UC Berkeley i autor knjige Born to Be Good: The Science of a Meaningful Life, pozabavio se pitanjem koja to navika najviše određuje da će veza ili brak potrajati. Mnogi bi pomislili da je to komunikacija, međusobno poštovanje ili pak njegovanje zajedničkih vrijednosti, ali u svojem istraživanju Keltner je došao do drugačijeg zaključa – zajednički smijeh jedan je od najvećih pokazatelja da će ljubavni odnos potrajati.

Kod parova koji su se razveli u prosjeku 13,9 godina nakon što su se oženili, nedostatak smijeha predvidio je kraj njihova braka. U ranom periodu braka ljutnja i nepoštovanje izrazito su toksični. U kasnijim fazama braka odsustvo smijeha glavni je pokazatelj da bi se brak mogao raspasti, zaključio je Dacher Keltner. Uvriježeno je mišljenje da su svađe te koje presude bračnom odnosu. Međutim, zdravo svađanje može čak biti korisno za odnos. S druge strane, kada se par prestane smijati zajedno, mnogo su veće šanse da će prekinuti.

Zajednički smijeh jedan je od najvećih pokazatelja da će veza ili brak potrajati

S tim je povezana i neočekivana vještina koju su najsretniji parovi izbrusili – međusobno zadirkivanje. Istraživanje je pokazalo da su parovi koji znaju simpatično zadirkivati jedno drugo ne samo najsretniji općenito nego znaju i bolje rješavati konflikte te je veća vjerojatnost da će ostati zajedno.

Zajedničko zezanje pomaže parovima da se povežu, oslobode stresa te da se lakše riješe osjećaja napetosti nakon svađe. Smijeh i zadirkivanje pomažu da se konflikt smiri i da se prisjetite da se sviđate jedno drugome, ističe Julienne Derichs, terapeutkinja za brak i obitelj. Ipak, i zadirkivanje treba biti s mjerom i ono nikako ne znači da drugu osobu treba posramiti i povrijediti. Zadirkivanje treba biti zabavno i odnositi se na stvari za koje znate da ih druga osoba ne doživljava neugodnima.

Zadirkivanje je u redu jedino onda kada je obzirno spram ranjivosti druge osobe, ali joj pokazuje da je zaista vidite te da razumijete njezina čudna ponašanja i poglede na svijet, kaže dr. Jenn Mann, stručnjakinja za veze i autorica knjige The Relationship Fix. Zabavno zadirkivanje može biti korisno i ako se “upotrijebi” usred svađe.

Sretni parovi međusobno se puno zadirkuju dok se svađaju i to rade na vrlo šašav, dobronamjeran način, na primjer ‘to što ne pereš suđe smeta mi, ali i dalje te volim; nije to veliki problem, možemo to riješiti’. Zadirkuju tako da mogu izraziti koje stvari im smetaju i zbog kojih se svađaju, ali na kooperativan i ugodan način. To je bio pokazatelj koliko dugo će ostati zajedno, objašnjava Dacher.

Smijeh je zaista najbolji lijek.

Leave a Reply