Home / Zdravlje i Hrana / EVO KOJI NIVO ŠEĆERA U KRVI SE SMATRA NORMALNIM: Ljekari upozoravaju da vrijednosti nisu iste ako imate 30 i 65 godina!

EVO KOJI NIVO ŠEĆERA U KRVI SE SMATRA NORMALNIM: Ljekari upozoravaju da vrijednosti nisu iste ako imate 30 i 65 godina!

Nemojte da vas zabrine ukoliko vam je nivo šećera u krvi iznad “normale”, možda je baš to prosjek za vaše godine.

Kakav treba da bude “normalan” nivo šećera u krvi kod ljudi starijih od 60 godina? A onih koji imaju 30-ak? Ljekari kažu da nije isto.

Vrijednosti od 3,3-5,5 mmol / L smatraju se “normalnim” ukoliko spadate u starosnu grupu od 14-60 godina. Kod djece, pokazatelji su nešto niži, a kod starijih – veći.

Za različite uzraste, vrednosti su sledeće:

za novorođenčad – 2,8-4,4;
kod dece mlađe od 14 godina – 3,3-5,6;
za osobe 14-60 godina – 3,3-5,5;
kod starijih (60-90 godina) – 4,6-6,4;
kod vrlo starijih (starijih od 90 godina) – 4,2-6,7 mmol / l.

Bez obzira na to da li imaju neko hronično oboljenje, čak i da li vade krva na prazan stomak, glukoza u krvi bi trebalo da bude u granicama normale, eventualno malo povišene ukoliko je osoba unosila šećer, kažu ljekari. Jedan od pokazatelja preddijabetičnog stanja jeste tromjesečni šećer, koji se takođe određuuje analizom krvi.

Ukoliko njegove vrijednosti nisu u granicama normale, treba se konsultovati sa endokrinologom i uraditi potrebne analize, prenosi “Mondo”.

About samir

Check Also

“ZAŠTO IMAM OVO NA ZUBIMA?” EVO KAKO DA GA SE RIJEŠITE SAMI: Potrebne sastojke već imate kod kuće, ZUBI ĆE BITI BIJELI KAO SA REKLAME

Čest problem sa zubima je zubni kamenac, a do kojeg dolazi kada se plak koji ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *