Home / Novosti / EVO KO JE MUŽ GORICE DODIK: Velika faca u gradu, UPOZNAJTE ZETA MILORADA DODIKA

EVO KO JE MUŽ GORICE DODIK: Velika faca u gradu, UPOZNAJTE ZETA MILORADA DODIKA

Kćerka Milorada Dodika, Gorica mnogo je manje u javnosti pa mnogi i ne znaju da postoji. Pojavi se tek u ponekoj aferi kao što je jedna od onih iz 2016. kada je zajedno sa snahom, suprugom svoga brata, otvorila restoran nakon što je iste godine apoteku koju je otvorila, prodala Zdravstvenoj ustanovi ”Moja apoteka”.

dodik1

dodik2

Gorica Dodik je, inače, nakon završene Ekonomske škole u Banjaluci, diplomirala ekonomiju na Kipru. Bila je direktorka sportskog radija „Igokea“, te marketinške agencije „Trinity media and consulting“. 2011. godine je nakon volontiranja u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS dobila posao šefa kabineta tadašnje ministarke, a danas predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović.

milorad-dodik-kcerka-sin-capitalba

foto: Capital.ba, Milorad Dodik sa kćerkom i sinom

Njen muž, Pavle Ćorović, osnivač je nekoliko preduzeća koji veoma blisko sarađuju sa institucijama bh. eniteta RS-a, piše “Capital.ba”.

Pavle je bio na čelu firme „Agro Voće„ iz Laktaša, čiji su vlasnici njegova supruga i njezin stric, Miloradov brat, Goran Dodik.

Koje sve firme u Srpskoj pripadaju porodici Dodik?

Prihodi koji se se nezvanično povezuju sa Miloradom Dodikom i njegovom porodicom premašuju 50 miliona maraka. Vlasničku strukturu firmi koje se povezuju sa Dodikom uglavnom čine njegova djeca, Igor i Gorica Dodik. 

PRIHODI U 2019. GODINI 

– Restoran „AGAPE“ ( vlasnici Dodikova ćerka Gorica Dodik i snaha Ivana) – 2,3 miliona KM
-Firma „AGRO VOĆE“ (vlasnici Dodikova ćerka Gorica Dodik i Dodikov brat Goran Dodik) – 638. 507 KM
-Firma „FRUIT ECO“ ( vlasnici Dodikov sin Igor Dodik i Mirko Dobrić) – 1,1 milion KM
– Radio „A1“ (vlasnici Gorica Dodik, Košarkaški klub „IGOKEA“ i  „Alternativna televizija“ –  33.000 KM

Najveću pažnju javnosti izazvala je firma Prointer koja se povezuje sa Dodikovim sinom, Igorom Dodikom. Da blisko sarađuje s Prointerom, priznao je i sam Milorad Dodik rekavši da njegov sin ima prihode. Ta firma i ima najveće prihode od Prointera. 

PRIHODI U 2019.GODINI (Članak RTVBN iz maja ovog mjeseca)

-Firma „PROINTER“ ( Igor Dodik- blisko sarađuje sa firmom) – 44,59 miliona KM
-Alternativna televzija ( vlasnička struktura – Mile Radišić „Grand Trade“ kum Milorada Dodika i firma „INTEGRA“ Slavica Stanković) – 4,22 miliona KM.

U lancu firmi povezanih sa porodicom Dodik, profitirali su i zetovi. Tako je na primjer, Pavle Ćorović,muž Dodikove ćerke, suvlasnik firme “Red box Media” zajedno sa Renatom Radišićem, sinom Mile Radišića.

Oni su prošle godine zaradili oko 876 000 maraka. Ćorović zarađuje i u firmi Agro Destil čiji prihod je bio oko 254 000 maraka. Novac je dobio i od kompanije KBV Datacom koja je u njegovom vlasništvu i zaradio oko 575 000 maraka.

Dobro je prošao i suprug Dodikove sestre Spasoje Zeljković u čijem vlasništvu je firma Interkont Komerc i prošle godine imala je prihod od 3,9 miliona maraka. Problem je, kažu u nevladinom sektoru, što zakon nije regulisao uplitanje politike u privatne firme.

“Zakoni o sukobu interesa ne sprečavaju ovakve stvari, praktično bi bio problem da sam sebi dodijeli ugovor u instituciji kojoj obavlja funckiju a sve ostalo nije problem. S druge strane ni zakon o javnim nabavkama nema adekvatne odredbe koje se odnose na sukob interesa koje bi mogle spriječiti da javni funkcioneri vrše uticaj da se ugovori o javnimnabavkama daju firmama koje su u vlasništvu članova familije javnih funkcionera i slično”, smatra Ivana Korajlić, Transparensy International BiH.

Činjenica da nekolicina ljudi kontrolište tržište u više sektora je zastrašujuća,kao i to što se politička moć koristi da bi se uticalo na profit, smatraju u opoziciji.

“U ovoj zemlji je sve uvezano kao svinjska crijeva svi su povezani i privatizovali zemlju jedino rješenje za ovo sve će biti onog dana kad ih pobijedimo zatvor. Tih 10 miliona je prikazano zvanično ali zna se šta se prikazuje fiktivno i šta je u realnosit i kako to izgleda i koliko se neki troškovi prikazuju a nema ih da bi ta dobit izgledala . 10 miliona je njihov sedmični budžet zvaničnih i nezvaničnih firmi”, kaže Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NS RS.

Porodici Dodik pomogla je čak i Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede. Preduzeća u vlasništvu njegovog sina i brata dobila su preko 14 tona regresiranog goriva i oko 90 000 maraka podsticaja, među kojima je i podrška za nabavku traktora.

About samir

Check Also

MLAĐA KĆERKA SUZANE MANČIĆ ISTA ANGELINA JOLIE: Komentari samo pljušte, evo kako ona izgleda

Najpoznatija loto djevojka Suzana Mančić ima dvije kćerke Teodoru i Nataliju, koje je dobila u ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *