Home / Zdravlje i Hrana / EVO KAKO DA ZNATE DA LI IMATE ANTITIJELA NA KORONU? Ovo pokazuje da li ste se nekada susreli sa virusom

EVO KAKO DA ZNATE DA LI IMATE ANTITIJELA NA KORONU? Ovo pokazuje da li ste se nekada susreli sa virusom

Osim što je iznimno zarazan, koronavirus liječnicima otežava posao i zbog perioda inkubacije te zato što zaraženi mogu biti bez ikakvih simptoma – što ne znači da ne prenose virus. 

Serološkim testiranjem na COVID-19 može se utvrditi prisutnost antitijela na virus koji uzrokuje COVID-19 bolest! Ako ste sigurno bili u kontaktu sa zaraženim ili ako pokazujete simptome koronavirusa, potrebno je napraviti PCR test i postupiti sukladno uputama ljekara.

coronavajrus

Foto: dioptrija.hr

Prilikom testa krv se testira na antitijela – IgM i/ili IgG. Određivanjem imate li navedena dva antitijela u krvi, dolazi se do zaključka jeste li se susreli s virusom. IgM se u većini slučajeva prva razvijaju, onda se razvijaju IgG antitijela. Ako su nalazi negativni na oba antitijela, to znači da se niste susreli s infekcijom posljednjih 7-10 dana – period potreban za početak nastanka antitijela. U tom slučaju, preporučamo da se testirate još jednom za 7-10 dana.

Sve ostale mogućnosti, prema tablici iznad, ukazuju na prisutnost virusa, nakon čega biste morali kontaktirati nadležnog liječnika za daljnje upute – iako nemaju svi rezultati isto značenje. Npr. ukoliko ste pozitivni na IgG, a negativni na IgM antitijela, moguće da ste razvili imunitet na virus, no to ne znači da se ne trebate javiti nadležnom liječniku.

About samir

Check Also

POSEBNO OPREZ ZA PUŠAČE: Evo šta znači kada imate BIJELI JEZIK

Bijele mrlje na jeziku uglavnom su beningne i bezopasne.  Međutim, u određenim situacijama mogu biti ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *