Home / Specialities / Viruses & Bacteria / Dr Branimir Nestorović otkriva simptome koji ukazuju da je upala pluća izazvana KOVIDOM

Dr Branimir Nestorović otkriva simptome koji ukazuju da je upala pluća izazvana KOVIDOM

Da li je moguće imati asimptomatsku upalu pluća? Pulmolog dr Branimir Nestorović otkriva na koje simptome treba paziti.

U razgovoru za “Telegraf” dr Branimir Nestorović tvrdi da u slučaju kovida nema zapaljenja pluća bez ijednog simptoma. Iako je moguće, kaže, imati asimptomatsku upalu pluća, što se i inače dešava rijetko, u slučaju kovida to nije moguće.

– Definicija kovid-19 pneumonije prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji je temperatura preko 38 stepeni, otežano disanje i zasenčenje tipa mlečnog stakla na snimku pluća. Dakle, nema zapaljenja pluća bez ovih simptoma – kaže on u izjavi za “Telegraf”.

Otežano disanje, mlečno staklo i temperatura su upravo i znakovi da je SARS-CoV-2 prešao na pluća, da inficirane ćelije umiru, zbog čega organizam ne može da održi pluća čistim. Zapaljenjem može da se objasni zašto je suvi kašalj jedan od prvih simptoma, a isto vazi i za otežano disanje i stvaranje šlajma.

Ostali simptomi koji mogu da se jave u ovoj fazi su zamor, upala grla, glavobolja, bol u zglobovima ili mišićima, jeza i kijavica. Nakon pet dana hronični bolesnici bi mogli da imaju otežano disanje, a sedam dana je potrebno pre nego što završe u bolnici. Lakši slučajevi obično prođu za ovo vreme.

Srednje teški i teški bolesnici će dobiti upalu pluća koja može da varira od oblika koji nije životno ugrožavajuć do ugrožavajućeg. Ovi bolesnici mogu da se oporave u roku od nekoliko dana, ali nekima je potrebno i nekoliko nedelja. Međutim, kod nekih bolesnika sa teškim oblikom infekcije i kod onih koji su kritični simptomi mogu naglo da se pogoršaju, tako da pređu u sindrom akutnog edema pluća.

Novi.ba/Žena.rs

About samir

Check Also

KORONA VIRUS JE MUTIRAO, SAD JE PUNO OPASNIJI: Pojavio se u novom obliku, OBRATITE PAŽNJU

Nova istraživanja u svetu tvrde da je nova varijanta mutacije genoma D614G sada najčešći oblik ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *