DARIJA KISIĆ SE IZNENADA OGLASILA: Ima dobre vijesti! OVO SU SVI ČEKALI DA ČUJU

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević za RTS je rekla nekoliko dobrih vijesti.

Naime, kazala je kako je smanjenje broja zaraženih logičan slijed događaja pošto je, kaže, primjetno da se građani sada više pridržavaju propisanih mjera

Darija Kisić Tepavčević je gostujući u Beogradskoj hronici rekla da više od 150 različitih kompanija pokušava da napravi vakcinu, koja je, kaže, nešto što je najtraženije na čitavom svjetskom tržištu.

– To će biti velika korist za onu naciju i narod koji prvi proizvede, i zdravstveno i ekonomski. Kad se napravi tako da bude efikasna i bezbjedna, biće velika potražnja za njom – napominje zamenica direktora “Batuta”.

Srbija se, napominje, od samog početka uključila u proces i vodi intenzivne komunikacije sa najeminentnijim proizvođačima.

– I Srbija je uložila dva miliona evra u istraživanja, intenzivni pregovori se vode sa određenim firmama, to nas svrstava u red zemalja koje će među prvima imati vakcinu kad bude na tržištu. Postoje određene vakcine koje su u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, ako bude prije svega bezbedna i efektivna, onda ćemo biti jedna od zemalja koje su prve u redu za vakcinu jer od početka aktivno učestvujemo u svemu tome – naglašava epidemiolog.

Prema njenim riječima, proizvodnja vakcina nije jednostavna i prolazi niz postupaka koje imaju određene faze.

– Sigurno je da je bezbjednost vakcine na prvom mestu, mora da prođe kroz sve odgovarajuće procedure i određene faze bez obzira na potražnju i što je ceo svet čeka – napominje Kisić Tepavčevićeva.

– Sigurno je da sada i kad izađemo na ulicu i uđemo u zatvoreni prostor, vidimo da se većina nas ponaša kako treba sa aspekta prevencije. Da li je trebalo da prođe ovaj period i da shvatimo da treba da se ponašamo savjesno, vjerovatno jeste. Da smo to koristili savesnije i odgovornije, mogli smo da sprečimo određene infekcije. Mnogi su na opšte preventivne mjere gledali kao da radimo bilo šta dok ne bude vakcine ili da će virus sam od sebe nestati – ukazuje Darija Kisić Tepavčević.

Očigledno je, navodi, da se virus dobro adaptirao na humanu populaciju.

– Dok čekamo vakcinu, nošenje maski i te kako ima smisla, čak i kad se pronađe vakcina, one su od izuzetnog značaja, ne samo od koronavirusa, već i kad dođe sezona gripa i ostalih respiratnornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem – napominje epidemiolog.

Komentarišući izjavu predsednika italijanske regije Veneto da je virus u Srbiji jači nego u Italiji, Darija Kisić Tepavčević kaže da takva vrsta izjava nije zasnovana ni na kakvim naučnim dokazima.

– Nije nepoznanica da se virus u izvesnoj mjeri mijenja svaki put kad se replicira, ali većina tih mutacija nema nikakvog značaja. Donošenje zaključaka na osnovu serije slučaja nije prihvatljivo u medicini i mora da se radi opsežnije istraživanje – navodi epidemiolog.

Ukazuje da nije ijreč o zvaničnim istraživanjima sa naučnom metodologijom.

SARS-KoV-2, prema njenim riječima, za sada ne pokazuje veliku sposobnost mutacije. “Ali ne bi bilo prvi put da nas iznanadi”, kaže Kisić Tepavčevićeva.

Kada je riječ o virusu Zapadnog Nila, koji je pronađen kod nekih komaraca u Srbiji, Kisić Tepavčevićeva navodi da virus još nije pronađen kod ljudi.

– Ali u prethodnim godinama imali smo slučajeve zaraze i smrtne ishode. Ne zaboravimo da postoje i druge infekcije sada – kaže zamjenica direktora “Batuta”.

Odgovarajući na pitanje kada se najviše uplašila tokom epidemije, kaže da nema vremena za strah i razmišljanje o tomu.

– Svaki dan donosi nove izazove i gledamo kako iz toga da se izvučemo i koje su najbolje mjere koje možemo da sprovedemo. Nema razloga za strah zato što je poznato kako ova infekcija može da se prevenira – kaže zamjenica direktora “Batuta”.

Treba, kaže, biti svejstan da je virus tu, da se prenosi lakše nego ikada prije.

– Treba da zaboravimo da je ljeto i da učinimo sve i smanjimo rizik od infekcije – ističe članica Kriznog štaba.

(Informer.rs)

Leave a Reply