Home / Zdravlje i Hrana / AKO JEDETE JAJA ČESTO, OVO MORATE ZNATI: Evo šta će se desiti vašem tijelu, OVO NISTE OČEKIVALI

AKO JEDETE JAJA ČESTO, OVO MORATE ZNATI: Evo šta će se desiti vašem tijelu, OVO NISTE OČEKIVALI

Postoji razlog zašto neki ljudi jaja nazivaju savršenom hranom – sa samo 70 kalorija jaja su prave bombe nutrijenata, te jedan od najboljih izvora proteina koje možemo konzumirati.

Svako jaje sadrži oko 6 grama proteina, koji imaju veću biološku vrijednost od proteina iz drugih izvora. Drugim riječima, nisu svi proteini jednaki, a proteine koje dobijemo iz jaja naše će tijelo će najlakše sintetisati i iskoristiti.

jaja3

(Profimedia)

Žumance iz jajeta je prepuno dobrih masti i sadrži čak 18 korisnih vitamina i vitamina, zbog čega su odličan izvor energije. Također, jaja sadrže i brojne antioksidanse koji štite organizam od raznih oboljenja među kojima su, na primjer, rak i hipertenzija.

jaja

(Profimedia)

jaja10

(Profimedia)

Žumanca sadrže i karotenoid koji, osim što im daje njihovu prepoznatljivu boju, sadrži protivupalna svojstva koja štite vaš organizam od raznih oboljenja koja se mogu javiti s godinama. Takođe, karotenoid je odličan i za zdravlje vaših očiju.

dva-jaja

About jeca

Check Also

6 SIMPTOMA PODMUKLOG RAKA USNE DUPLJE: Promuklost jedan od znakova, a ako osjetite broj 5 ODMAH KOD DOKTORA

Pandemija korona virusa mnoge je spriječila da posjete stomatologa Slučajevi karcinoma usta udvostručili su se ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *